2009. május 21., csütörtök

Budapest, Béke tér 10.

A XIII. kerületi Béke tér egyik oldalán, a Szegedi út torkolatában áll egy üres, vélhetően bontásra váró ház. A mellette már majdnem a teljes háztömböt megevő "Centrál Park" nevű legújabbkori mázas lakótelep nyilván előbb-utóbb ide is kiterjed (legföljebb pillanatnyilag a válságra való tekintettel sztendbájba kapcsoltak az építtetők).
Hogy irodaház volt, vagy iskola, vagy valami egyéb, még nem tudtam kideríteni; a tömbre szóló szabályozási terv tanulsága szerint mindenesetre eltűnésével számoltak a várostervezők.

A ház amúgy nagyjából mindazt megtestesíti, amit Corbu néhány évtizeddel korábban lefektetett az "Egy új építészet felé"-ben; modern a szó eredeti, fundamentális értelmében: tekintet nélkül a tompaszögű utcasarokra, szigorú, derékszögű koordinátarendszerű épület, modern sarokfelfogással (vagyis anélkül); tér felé a főhelyiségek szalagablakaival, a Csata utca felé bütühomlokzattal (igaz, ezt elegánssá teszi a lépcsőházat teljes egészében a homlokzatra kirajzoló üveg függönyfal és a mészkőburkolat).


Hogy helyzetére mégis reagáljon, a nagykönyvben megírt, pillérekre kiváltott, és azok alá árkádosan behúzott földszint a mellékutca felé kibújik a ház négy emelete alól, tompaszögű lepényépülettel képezve térfalat ott is.

A főhomlokzat négy emeleti ablaksora kihasználja a szigorú modern stílus szűk homlokzatalakítási eszköztárát, az egyes szintek ablakai "játékosan", szintenként más-más sorolási renddel állnak össze szalagablakká; az első emeletiek mind egy irányba néznek, fölötte szintenként egy tengelynyi eltolással, páronként egymás felé fordulnak.

Még a szomszédos, magastetős, eklektikus házhoz is úgy csatlakozik, ahogy az iskolában tanítják a modern elveket: behúzott, eltérő homlokzati osztású, "lukarchitektúrás" nyaktaggal.

Látom lelki szemeim előtt, milyen elegáns, mai értelemben vett modern középületté válhatna a ház egy értő, színvonalas rekonstrukció során, mégsincs sok kétségem, hogy nemsokára már csak képek fogják őrizni emlékét a cybertérben.

11 megjegyzés:

Baint írta...

Jó ez a blog nagyon, csak így tovább.
Egy észrevétel: a bejegyzésekben kicsik a képek. Jó volna, ha mindegyiket meg lehetne nézni bejegyzésenként galériában, kicsit nagyobb felbontásban(800*600), hogy a szerzői jogok se sérüljenek:)

solaitid írta...

ez baromi jó. meg a blog is, nagyon örülök neki.

de lemaradt az építész, pedig érdekelne!

Pirx pilóta írta...

Solaitid,

sajna, az építész azért maradt le, mert nem sikerült kiderítenem... ahogy az építés évét sem...
még megpróbálom megkérdezni Winkler Barnát, meg Miklós Balázst esetleg, hátha tudja valamelyikük... a lenti áruház építészét sem tudjuk még, gondoltam, dobok egy mailt a főépítésznek, hátha tudja, de nyoma sincs a neten, ki a lenti főépítész...:(

Bálint,

hogy csináljam? rakjam külső képfeltölőre a képeket, és linkeljem őket be?

Baint írta...

Pirx pilóta:

Nem vagyok blogger, de ha a Panoramio-t használod, egyből meg is tudod adni az épület helyét a Gmaps-en.
http://www.panoramio.com/help/
További infóért a profi bloggerekhez fordulj:)

Baint írta...

Látom Picasa-t használsz. Kicsit kutakodtam, és találtam egy videót, ami bemutatja, hogyan lehet a blogger-be egyszerűen beágyazni slideshow-t:
www.youtube.com/watch?v=2jYxXRW-J3c&feature=PlayList&p=1F7841B462977881&index=0
Sok sikert!:)

Pirx pilóta írta...

köszönöm, valamelyik éjjel tanulmányozom...:)

Unknown írta...

Pár napja bedeszkázták az árkádsort és alaposan megcsonkították az utcafronti fákat. Minden jel arra mutat, hogy bontás készülődik.

Unknown írta...

Hogy a felső szinteken milyen funkciót töltött be az épület, azt nem tudom, de a földszinten az utóbbi hónapokig gyógyszertár működött.

szaboz írta...

Jó a blog, az épület eredetileg a régi Volán telep irodaépülete volt.

adamv írta...

ezt nézzétek!
www.fortepan.hu/_photo/display/5279.jpg

Daróczy Antal írta...

Csak most láttam, lehet, hogy a bejegyzés óta minden "titka" kiderült a Béke téren lévő épületnek, ha nem, leírom, amennyit tudok róla. Én a mellette lévő 12-es számú házban születtem 1955-ben és 1975-ig laktam ott. Bérházunk L alakú folyosója a Csata utca irányába nézett, a Csata és Gömb utcák határolta területen pedig az Ikarus gyár egy autóbuszjavító üzeme működött. Ennek az üzemnek volt az irodaépülete a néhány éve lebontott ház, melynek egyik oldalfala a 12-es sz. bérház tűzfalához lett építve. Ezt megelőzően egyébként egy két emeletes régi ház állt az újonnan épített helyén, addig ez szolgált a gyár irodaépületeként. Emlékszem arra is, amikor épült, nagyjából 8-10 éves lehettem, (sajnos pontos évet nem tudok), tehát 1965 körül történt.